Μου έκανε πάντα εντύπωση να διαβάζω για το πως περνάνε τις ημέρες τους άτομα που θεωρώ ότι είναι αξιόλογα. Νομίζω ότι μπορείς να μάθεις πολλά πράγματα και να πάρεις μερικές ιδέες για την δικιά σου καθημερινότητα.
Επομένως σήμερα, θα μιλήσω για το πως διεξάγεται μια ημέρα μου μαζί με σχόλιά μου και παρατηρήσεις που ξέρω ότι θα σου φανούν ενδιαφέρονται.
Γράφω αυτό το άρθρο επειδή νομίζω ότι είμαι big deal; Όχι αναγκαστικά, αλλά ξύπνησα από τις 2(;!) και έχοντας κάνει ότι πιο παραγωγικό μπορούσα, σκέφτηκα ότι ένα τέτοιο, ελαφρύ άρθρο θα είχε ενδιαφέρον. Καλύτερο από το να μείνω 3 ώρες στο κρεβάτι και να προσπαθώ να κοιμηθώ.
Το άρθρο οπότε θα το χωρίσω σε 2 μέρη για να σου κάνω την ζωή πιο εύκολη
- Πρώτο μέρος, η καθημερινότητά μου και διάφορα tips για δουλειά και παραγωγικότητα.
- Δεύτερο μέρος, γυμναστική και διατροφή αν θες να δεις τι κάνω με βάση αυτά που ξέρω.
Ξεκινάμε.
Η καλή μέρα από το τι ώρα θα σηκωθείς από το κρεβάτι φαίνεται

Όταν ξυπνάς το πρωΐ, πες στον εαυτό σου “πρέπει να δουλέψω”. Η Φύση έθεσε ένα όριο για το πόσο πρέπει να κοιμηθείς. Το έφτασες αυτό το όριο και ήρθε η ώρα να γίνεις παραγωγικός.
Θα ξυπνήσω κατά τις 5 κάθε μέρα. Μερικές μέρες λίγο αργότερα, άλλες νωρίτερα.
“Γιατί το κάνεις αυτό στον εαυτό σου;;;”
Η αλήθεια είναι ότι με έχει βολέψει απίστευτα. Συνήθως οι άνδρες ξυπνάμε κατά τις 4-5 γιατί θέλουμε να κατουρήσουμε ενώ έχουμε και “σηκωμάρες” λόγω αύξησης της τεστοστερόνης μας εκείνη την ώρα. Επομένως, αντί να ξαναπέσω για ύπνο, σηκώνομαι επιτόπου, πηγαίνω τουαλέτα και είμαι έτοιμος να ξεκινήσω την μέρα μου.
Αφότου έχω πάει τουαλέτα, ζυγίζομαι. Το ζύγισμα κάθε μέρα μπορεί να φαντάζει ψυχαναγκαστικό και είναι για κάποια άτομα. Όμως αρκετές έρευνες δείχνουν ότι το καθημερινό ζύγισμα σε βοηθά να ελέγχεις κάπως καλύτερα το βάρος σου.
Μην ζυγίζεις τον εαυτό σου καθημερινά αν επηρρεάζεσαι συναισθηματικά από ένα νούμερο. Το καθημερινό ζύγισμα:
- είναι για σένα αν παραμένεις Ζεν με ότι νούμερο και αν δεις
- δεν είναι για σένα αν θες να κάνεις φρίσμπυ την ζυγαριά όταν δεις το νούμερο.
Μετά το ζύγισμα, φτιάχνω κατευθείαν καφέ.
Είμαι ένα από τα λίγα άτομα που ξέρω που έχουν εξάρτηση στο καφέ και δεν αναφέρομαι στο χαριτωμένο “εγώ δεν λειτουργώ χωρίς καφέ”. Αν δεν πιω καφέ, μου έρχεται πονοκέφαλος που κρατά για αρκετό μέρος της ημέρας.
Ο καφές, παρόλη την σχέση εξάρτησης που μου έχει δημιουργήσει, προσφέρει πάρα πολλά οφέλη:
- μειώνει την όρεξη
- αυξάνει την συγκέντρωση
- βοηθά στο κάψιμο λίπους (όλοι οι λιποδιαλύτες έχουν καφεΐνη)
Και άλλα πολλά. Δεν είναι συνδεδεμένος με προβλήματα υγείας και ίσως προκαλέσει ταχυκαρδίες σε μεγάλες ποσότητες. Με 1-5 κούπες την ημέρα, είσαι καλά.
Αφότου έχει φτιάξει τον καφέ, κάθομαι στον υπολογιστή και αρχίζω δουλειά. Η δουλειά έχει να κάνει πάντα με τα πιο σημαντικά θέματα της εκάστοτε μέρας, που είναι πάντα γράψιμο.
Ο καλύτερος τρόπος που έχω βρει για να κρατιέμαι σε συγκέντρωση είναι με το να χρησιμοποιώ binaural rhythms ή αμφιωτικούς τόνους (ευχαριστώ τον Λουκά Βοκορόκο για την μετάφραση!).
“Τί είναι αυτοί οι αμφι κάτι τόνοι;”
Είναι ήχοι οι οποίοι βοηθάνε σε διάφορες πνευματικές διεργασίες. Προσωπικά με έχουν βοηθήσει στο να:
- συγκεντρώνομαι
- παραμένω πιο ήρεμος
- απορροφώ πληροφορία ευκολότερα
Ουσιαστικά βάζεις ακουστικά και ακούς έναν τόνο, ανάλογα τον στόχο σου. Μπορείς να βρεις παραδείγματα αλλα και να μάθεις περισσότερα εδώ.
Από τις 5 και κάτι που θα κάτσω κάτω μέχρι τις 7 που θα κάνω διάλειμμα για να φάω, δουλεύω σε ότι έχω καταπιαστεί χωρίς διάλειμμα.
Μετά, αυτό που κάνω είναι να βάζω ένα χρονόμετρο κάθε 25 λεπτά για να χτυπά. Σηκώνομαι, περπατώ και ακούω μουσική για 5 λεπτά και επανέρχομαι σε ότι κάνω για άλλα 25 λεπτά. Αυτό είναι γνωστό σαν Pomodoro τεχνική και με βοηθά πάρα πολύ στην παραγωγικότητα.
Έχει μια “πουτανιά” μάλιστα: εκεί που έχεις απορροφηθεί από το ότι είναι αυτό που κάνεις, περνάνε τα 25 λεπτά και σκεφτεσαι “γαμώτο ήθελα και άλλο!”. Όταν περάσει το διάλειμμα, ξεκινάς με μεγαλύτερη όρεξη αυτό που έκανες.
Ωπ! Πέρασαν 25 λεπτά. Περίμενε 5.

Η τεχνική Pomodoro(ντομάτα) στην απλή της μορφή είναι 25 λεπτά δουλειά, 5 λεπτά διάλειμμα και επανάληψη μερικές φορές. Μετά κάνεις ένα μεγάλο διάλειμμα (20-30 λεπτά) και συνεχίζεις
Και συνεχίζω έτσι μέχρι τις 9 η ώρα όπου συνήθως ξεκινώ τα ραντεβού.
Ενδιάμεσα θα έχω χρόνο για ένα έξτρα γεύμα, κάποιο κενό, κάποια ακύρωση τελευταίας στιγμής (η ζωή ενός personal <3) και τελειώνω κοντά 1 ή 2.
Πώς να μην πέσει η παραγωγικότητά σου τις μεσημεριανές ώρες;
Αφότου τελειώσω με μαθήματα, θα κάνω προπόνηση στο σπίτι, εκτός και αν είναι Πέμπτη ή Κυριακή όπου ξεκουράζομαι.
Μόλις τελειώσω με την προπόνηση θα κάνω ένα κρύο ντουζ (ναι και το χειμώνα).
“Καλά είσαι μαζόχας;;;;”
Το κρύο μπάνιο ξεκίνησε σαν πείραμα όταν το διάβασα στο Gorilla Mindset του Mike Cernovich και μου άρεσε σαν ιδέα.
Επίσης, ο πολύ καλός φίλος και generally awesome dude, Θοδωρής Καρκατσούλης, είναι φανατικός υποστηρικτής τους και έτσι είπα να τα δοκιμάσω.
Οι δύο μου ανησυχίες:
- Είμαι διαγνωσμένος με ανεύρυσμα αορτής (στη καρδιά δηλαδή) και δεν ήμουν σίγουρος αν θα πέθαινα και άφηνα το γατάκι μου μόνο του.
- Δεν ήθελα να
μου μικρύνει και άλλονιώθω άβολα και να τρέμω από το κρύο.
Τελικά είμαι όχι μόνο ζωντανός και “άνετος” αλλά έχω παρατηρήσει και το εξής όφελος: βελτίωση στο δέρμα κατά πολύ.
Οι πρώτες φορές ήταν εξαιρετικά δύσκολες αλλά το σώμα, ώντας πάνσοφο, άρχισε να περιμένει το στρες και να το δέχεται καλύτερα.
Μάλιστα, σύμφωνα με την εμπειρία του Θοδωρή και αργότερα και την δικιά μου, αν έχεις μπούκωμα το κρύο μπάνιο βοηθά να το περιορίσει για ώρες. Επομένως αν την επόμενη φορά μπουκώσεις και τα έχεις δοκιμάσει όλα, σκέψου το κρύο μπάνιο.
Μετά το μπάνιο θα φάω το τρίτο μου γεύμα για την ημέρα που θα φροντίσω να είναι ελαφρύ. Έτσι, αποφεύγω την μεσημεριανή υπνηλία που πιάνει τον κόσμο. Αυτό μου επιτρέπει να κάτσω πάλι στον υπολογιστή και να συνεχίσω ότι άλλο χρειάζεται να γίνει από δουλειά.
Κάπου ενδιάμεσα μεταξύ τις 3 με 4:30 επειδή θα δω ότι έχω φτάσει ένα όριο στο πόσο παραγωγικός μπορώ να είμαι θα κάνω κάτι από τα παρακάτω:
θα ξαπλώσω λίγο- θα κάνω διαλογισμό
- θα κυνηγήσω το γατάκι μου να κάψει καμιά θερμίδα ενώ κάνω διάλειμμα με κίνηση
Από όλα τα παραπάνω, ο διαλογισμός με έχει βοηθήσει πάρα πολύ στο να “αδειάζει” το μυαλό και να μπορώ να συνεχίσω το υπόλοιπο της ημέρας χωρίς να νιώθω ότι “δεν χωρά άλλο”.
Το απόγευμα είναι βαρετό. Sorry.
Δεν έχω πολλά να πω εδώ. Ξεκινώ κατά τις 5 και τελειώνω με ραντεβού στις 8 ή 9. Κάπου εκεί θα κάνω και ένα μίνι γεύμα. The end.
Ενώ το βράδυ ξεχυλίζει από ζωή!
Θυμάσαι που ξυπνάω στις 5 το πρωΐ; Ε, κατά τις 9 και κάτι θα φάω το τελευταίο μου γεύμα για την ημέρα, θα χαζολογήσω λίγο στο Facebook και θα αρχίσω να κλείνω τα πάντα.
Το πολύ σημαντικό που άρχισα να κάνω τον τελευταίο καιρό όμως είναι να γράφω ένα γενικό πλάνο της επόμενης μέρας. Έτσι έχω μια ιδέα του τι πρέπει να γίνει όταν σηκωθώ και μπαίνω αυτόματα σε μια σειρά. Προφανώς θα υπάρχουν αλλαγές τελευταίας στιγμής και αυτό είναι εντάξει με εμένα.
Ανάλογα τις μέρες κοιμάμαι κοντά 10+ ή 11 παρά. Φροντίζω όταν είμαι στον υπολογιστή να βάζω το f.lux για να μπορώ να κοιμηθώ πιο εύκολα ή το Twilight στο Android.
Αυτό ήταν το πρώτο μέρος. Έλα να δουμε τι κάνω από προπόνηση και διατροφή.
Ντρέπομαι λίγο για τη διατροφή…
Αλλά τον τελευταίο καιρό κάνω αρκετά διαφορετικά πράγματα από αυτά που έχει συνηθίσει ο κόσμος να ακούει από μένα. Πιο συγκεκριμένα:
- Τρώω μικρά 5 γεύματα αν και χωρίς να είμαι με το ρολόϊ
- Αποφεύγω να φάω “βρώμικα” άσχετα με το αν ταιριάζει στα μακροθρεπτικά μου
“Φώτη έγινες βοδιμπίλντερ;;; Ορθορεξικός και με τακτικά γεύματα;;;”
Όχι ακριβώς αν και φαίνεται να υπάρχουν κάποια κοινά σημεία.
Αυτή τη περίοδο ακολουθώ το Cycle Diet του Scott Abel.
Η ιδέα είναι ότι αφότου ακολουθήσεις κάποιες οδηγίες, το σώμα σου αρχίσει να σου στέλνει “σήματα” για το πότε μπορείς να φας ένα μεγάλο, “βρώμικο” γεύμα. Σε αργότερα επίπεδα αυτό οδηγεί και σε μια ολόκληρη μέρα όπου τρως ότι θες.
“Τί λέει η έρευνα για αυτό;”
Τίποτα.
“Τίποτα; Καλά δεν αυτοδιαφημίζεσαι σαν άτομο που εξετάζει τις έρευνες;”
Ναι όντως, απλά με τον Scott είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα.
Έχοντας επενδύσει κοντά 200 ευρώ για να πάρω υλικό του, κατάλαβα την μεγάλη διαφορά μεταξύ του “περιμένω την έρευνα να επιβεβαιώσει κάτι” και του “κάνω παρατηρησεις και προτάσεις σύμφωνα με την εμπειρία μου”.
Ο Scott έχει μεγάλη εμπειρία στο να προπονεί κόσμο.
Τα μεγαλύτερα παράπονα που γίνονται για την προσέγγισή του έχουν να κάνουν πάντα με τα πιο αδύναμα επιχειρήματά του, αλλά ποτέ σε όλη του την προσέγγιση. Όταν όμως άτομα σαν εμένα, αποφασίζουμε να ρισκάρουμε και να επενδύσουμε στο υλικό του, μένουμε λίγο άφωνοι με το πως η εμπειρία του τον κάνει να ξεχωρίζει.
Δύο παράδειγματα από το βιβλίο του “The Abel Approach” που εκδόθηκε το 2007:
- Η ιδέα συγκεκριμένων διαλειμμάτων μεταξύ σετ είναι χαζή.
- Το tempo τύπου 40Χ1 δεν προσφέρει πολλά πράγματα στη πλειοψηφία του κόσμου.
Τα παραπάνω δύο επιβεβαιώθηκαν πολύ αργότερα ότι ισχύουν, μέσω ερευνών. Και διάφορα άλλα που δεν θέλω να σε κουράσω.
Και εκεί πέρα είχα ένα μεγάλο δίλημμα: περιμένω έρευνες για οτιδήποτε υποστηρίζει ο Scott ή κάνω μια δοκιμή; Προτίμησα να κάνω μια δοκιμή για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια και είμαι αρκετά ικανοποιημένος.
Τί τρώω οπότε μέσα σε μια τυπική μέρα; Ορίστε το πλάνο μου, στο τρομερό Dutrition.
Μερικές μέρες θα φάω λιγότερα λιπαρά, όπου αντί για αυγά ίσως φάω ένα τυρί cottage, αλλά γενικά έτσι βγαίνει η μέρα μου.
Αν αρχίσω να βλέπω κάποια σήματα του σώματός μου, τότε θα φάω αυτό που λέγεται “cheat meal” δηλαδή ένα γεύμα εκτός δίαιτας. Ποια είναι αυτά τα σημάδια:
- Κρύα άκρα
- Συχνό κατούρημα
- Αδυναμία στις προπονήσεις
- Μειωμένα επίπεδα ενέργειας
Είναι επιστημονικά όλα αυτά; Όπως ξανάπα όχι, αλλά αυτή την περίοδο θέλω να δω τι μπορώ να μάθω για το σώμα μου ακολουθώντας έναν προπονητή χάρη στον οποίο έχω μάθει πολλά.
Πώς χτίζω μούσκουλα;
Πάλι στο κομμάτι της προπόνησης, είμαι αρκετά επηρρεασμένος από τον Scott.
Κάνω ένα πρόγραμμα όλου του σώματος, υψηλής συχνότητας και αυξομειωμένης έντασης 5 φορές την εβδομάδα. Είναι τέλειο αν:
- έχεις μικρές/αδύναμες αρθρώσεις.
- η προπόνηση δύναμης δεν σου έδωσε τα αποτελέσματα που ήθελες.
- αισθάνεσαι ότι χρειάζεσαι μια ευελιξία στην μέρα παρά μέρα προπόνησή σου.
Κάποια στιγμή ίσως γράψω άρθρο αλλά και ένα βιβλίο για αυτό.
Ποια η λογική του προγράμματος που έχω φτιάξει; Μεγάλη ιστορία και είμαι ήδη στις 1700 λέξεις κειμένου, 4.5 ώρες αφότους ξύπνησα. Θα προσπαθήσω να την εξηγήσω, αλλιώς σόρρυ.
Χωρίζεις αρχικά το σώμα στο τυπικό body building split:
- Ώμοι
- Χέρια
- Πόδια
- Πλάτη
- Στήθος
- Κοιλιακοί
Ιδανικά θα γυμνάζεσαι 3+ φορές την εβδομάδα.
Κάθε μέρα από αυτές θα έχει μια βαριά άσκηση για είτε στήθος, είτε πλάτη είτε πόδια. Εγώ έχω επιλέξει μία μέρα να κάνω push ups με κιλά, την άλλη μπροστινό κάθισμα και την άλλη Pendlay Κωπηλατική.
Αυτή η άσκηση μπαίνει πρώτη σε κάθε μέρα και προσπαθείς να ανεβάζεις κιλά και επαναλήψεις.
Θυμίζω, μόνο μία βαριά άσκηση την ημέρα.
Για τις υπόλοιπες 5 ομάδες του bodybuilding split, βάζεις από μία άσκηση και την εκτελείς για μέτριες ή υψηλές επαναλήψεις.
Αυτό.
Ορίστε ένα παράδειγμα από χθες:
- Α1) Κάμψεις με κιλά, 4 σετ επί 8 επαναλήψεις
- Α2) Κωπηλατική deadstop, 3 σετ επί 15 επαναλήψεις
- Β1) Άρση θανάτου 1 πόδι, 3 σετ επί 10 επαναλήψεις
- Β2) Εκτάσεις τρικεφάλων με λάστιχο, 3 σετ επί 15 επαναλήψεις
- Β3) Κάμψεις δικεφάλων με αλτήρες, 3 σετ επί 12 επαναλήψεις
- Γ1) Πλάγιες άρσεις αλτήρων, 3 σετ επί 15 επαναλήψεις
- Γ2) Σανίδα κοιλιακών, 3 σετ επί 1 λεπτό
Τα Α1/Α2 κλπ σημαίνει ότι είναι super set. Δηλαδή κάνω ενα σετ της μίας άσκησης, ξεκουράζομαι, ένα σετ της άλλης και συνεχίζω μέχρι να τελειώσουν τα σετ.
Το σημαντικό κομμάτι έτσι και θες να γυμνάζεσαι πάνω από 3 φορές την εβδομάδα σε αυτό το πρόγραμμα: ποτέ μην φτάσεις την μυϊκή αποτυχία. Δηλαδή μην φτάσει ένα σημείο του σετ όπου θα πεις “ωχ δεν μπορώ άλλο”. Αυτό σε κρατάει λίγο πιο φρέσκο.
Θα επανέλθω στο μέλλον με περισσότερη ανάλυση, όταν το έχω δουλέψει λίγο παραπάνω.
“Κατά πόσο είσαι ικανοποιημένος Φώτη;”
Πάρα πολύ!
Δεν ξερω αν ειναι συνδιασμος του οτι ολα πανε καλα στη ζωή μου αυτή τη περίοδο, αλλά και απο το θέμα παραγωγικότητας και του σώματος είμαι πάρα πολύ χαρούμενος με το που βρίσκομαι.

Τοποθέτηση προϊόντων (μωρομάντηλα, μαρκαδόροι και ίσως αχνοφαίνεται ένα ρολόϊ ΙΚΕΑ
Είμαι σαν μοντέλο Fitness; Όχι και δεν με νοιάζει.
Είμαι σε ένα καλό σημείο όπου και δεν περνάω για παπάτζας έτσι και δώσω μια προπονητική συμβουλή αλλά και οι αθλούμενοί μου θεωρούν ότι έχω μια χαρά σώμα ώστε να εμπνέονται.
Θα ήθελα κάτι έξτρα; Φυσικά! Λιγότερο λίπος, μεγαλύτερα χέρια και μικρότερο κενό στο στήθος.
Το θέμα είναι πως συνειδητοποίησα ότι δουλειά μου δεν είναι να μοιάζω με μοντέλο. Δουλειά μου είναι να ενεργοποιώ κόσμο να πετύχει τους στόχους του και να είμαι εκεί να δώσω τις επαγγελματικές μου συμβουλές όταν χρειαστούν. Απελευθερωτικό.
Αυτά από εμένα. Ήθελα να γράψω και λίγο έξτρα, όπως για το νέο blog μου αλλά που πνευματικοί πόροι.
Καλή συνέχεια!
Φώτη, οι θερμίδες που καταναλώνεις, πόσες λιγότερες είναι απο αυτές που χρειάζεσαι για να διατηρήσεις το βάρος σου;
Δεν έχω καμία ιδέα Αλέξανδρε. Υποτιθέμενα κόβω σιγά σιγά αν θέλω να αδυνατίσω και άλλο. Στο course έδινε ένα meal plan π προσπαθησα να ακολουθήσω και το βλέπω από εκεί και πέρα.